Raša

Grad Raša i sjedište istoimene općine prvotno je nastala kao radničko naselje zbog blizine bogatih nalazišta ugljena. Danas Raša revitalizira svoje značenje te ponosno ukazuje na svoju vrijednost u suvremenim tokovima urbanizma.

Raša je planski izgrađena na tekovinama arhitekture moderne, a čitav grad je djelo jednoga čovjeka, tršćanskog arhitekta Gustava Pulitzera Finalija. On je ovaj gradić vizionarski pripremio za 21. stoljeće i apsolutno savršeno ga uklopio u okolinu, u zelenu istarsku udolinu kojom protječe Krapan, pritok rijeke Raše po kojoj je naselje i dobilo ime. Na središnjem trgu crkva sv. Barbare, zaštitnice rudara, izgleda kao preokrenuti vagon za ugljen, a njezin zvonik kao rudarska dizalica, dok jer rudarima posvećen i muzej smješten u zvoniku crkve.
U sastavu općine Raša je 23 naselja: Brgod, Brovinje, Diminići (Sveti Lovreč Labinski), Crni, Drenje, Koromačno, Krapan, Kunj, Letajac, Most Raša, Polje, Raša, Ravni, Skitača, Stanišovi, Sveta Marina, Sveti Bartul, Škvaranska, Topid, Trget, Trgetari, Viškovići.
Najznatniji gospodarski objekt je tvornica cementa u mjestu Koromačno. 
Dolina Raše i dalje pruža iznimno dobre uvjete za poljoprivredu, a općina ima široki izlaz na more koji omogućava bavljenje ribarstvom. Turistički sektor čine dva autokampa u Tunarici i Sv. Marini te preko dvije stotine privatnih iznajmljivača soba i apartmana, kao i znatan broj drugih manjih ugostiteljskih objekata.

Moji favoriti

Moguće je dodati najviše 12 nakretnina u Favorite, ako želite dodati i ovu nekretninu obrišite neku od već odabranih.

Moji favoriti

Jeste li sigurni da želite ukloniti sve označene nekretnine iz favorita?