Žminj

Žminj je sjedište istoimene općine smješten u srcu Istre.
Mjesto bogate povijesti, nekada opasano zidinama, danas svojim gostima pruža obilje zabave u sklopu raznih manifestacija i događanja, pa je stoga omiljena destinacija među obiteljima, kao i među onima koji se žele upoznati s tradicijom i kulturom kraja kojeg posjećuju.
Od davnina je bio važno prometno čvorište jer je spajao cijeli istarski poluotok.

Pola sata ili malo više je dovoljno da stignete na važna priobalna mjesta zapadne, južne ili istočne Istre - Rovinj, Pula, Rabac...
Kao povijesni gradić, Žminj ima svoju srednjovjekovnu jezgru, crkvice oslikane freskama, ostatke gradskih zidina i kula.

Tradicionalno se svake posljednje subote u mjesecu kolovozu održava Bartulja, najveća pučka fešta koju Istrani i njihovi gosti ne propuštaju.
Dio fešte je i sajam na kojem osim trgovine stokom ima i povrća iz domaćeg uzgoja, domaćeg sira, vina, istarskih suvenira, odjeće i obuće, dječjih igračaka. Organiziraju se i razna sportska natjecanja, nastupi folklornih društava te koncerti.

Nedaleko Žminja nalazi se špilja Feštinsko kraljevstvo s impresivnim unutrašnjim vizurama - prekrasnim sigastim oblicima među kojima ćete lako prepoznati 'čarobnjakov šešir', 'kulu babilonsku' i ogromna 'šišmiševa krila' neobično prekrivena ogrankom korijena vinove loze koja se napaja vodom sa špiljskog dna.

Moji favoriti

Moguće je dodati najviše 12 nakretnina u Favorite, ako želite dodati i ovu nekretninu obrišite neku od već odabranih.

Moji favoriti

Jeste li sigurni da želite ukloniti sve označene nekretnine iz favorita?